Kategórie
 
 
 
 
 

3 návody na jesenné tvorenie s deťmi

Kto by nemal rád jeseň! Toto ročné obdobie deti púšťajú na kopcoch šarkany, zo stromov padajú farebné listy. A práve listy budú hrať v dnešnom článko-návode hlavnú úlohu. Keďže krúžky sú na väčšine škôl zakázané, ponúkame vám tri jednoduché detské aktivity, ktoré doma precvičia tvorivé zručnosti vašich detí. A najlepšie je, že všetko potrebné nájdete doma a v prírode.

Začneme tým, že si nazbierame listy. Môžu byť farebné a čím viac rôznych tvarov, tým lepšie! Odporúčame ísť zbierať do okolitého parku aj s dieťaťom a spojiť to s prechádzkou na čerstvom vzduchu. Ak si trúfnete, môžete sa dieťaťa pýtať na druhy stromov alebo diskutovať o rôznych lesných zvieratkách, ktoré majú radi stromy.

Listové obrázky

Na listové obrázky nepotrebujete nič okrem papiera a lepidla. Celý projekt je založený na detskej predstavivosti. Dajte im hŕbu listov a nechajte ich poskladať zvieratká, rastliny a čokoľvek im napadne. Očká spravíte dierkovačom a čiernou fixkou dokreslíte zreničky.Väčším deťom môžete dať podmienku, že listy nesmú nijak meniť, trhať či strihať. Skladanie je povolené. Ak sa do toho dieťa „zažerie“ môže tvorením stráviť aj dve hodiny. 

Okrem predstavivosti rozvíja jemnú motoriku a podporuje prácu s rôznymi vzormi.

List v zrkadle

Druhý - náš obľúbený - kreatívny projekt je list v zrkadle. 

Pri menších deťoch si môžete vymyslieť príbeh o tučnej húsenici, ktorá polovicu listu zjedla, keď strom spal. Ten je teraz smutný a dieťa mu môže pomôcť, ak chýbajúcu polovicu listu dokreslí. Musí sa však snažiť spraviť to čo najkrajšie a najpresnejšie, lebo strom je na svoje listy veľmi hrdý a každú nepresnosť si všimne. Väčšie deti si potrénujú strihanie a polovicu listu odstrihnú. Treba poznamenať, že čím členitejší list nájdete (napr. javor), tým ťažšou aktivitu spravíte. 

Polovice listov nalepte na papier a nechajte dieťa spraviť svoju prácu. Najprv ceruzkou nakreslí obrys chýbajúcej časti. Potom ceruzkou nakreslí žilnatinu. Na koniec sa farbičkami alebo fixkami snaží vymaľovať ceruzkou vyznačené plochy podľa pôvodných farieb listu. Menším deťom môžete dať za úlohu vyfarbiť každú druhú „kolónku“ napr. žltou, čím si precvičia tvorbu vzorov. 

Pri maľovaní dieťa trénuje jemnú motoriku, správne držanie ceruzky, zmysel pre symetriu a opakujúce sa vzory. 

Listové pečiatky

Tretia aktivita je určená aj pre najmenších drobcov, ktorí môžu navštevovať škôlku, ale iste sa zabavia aj prváci, či druháci v škole. 

Na listové pečiatky okrem listov potrebujete papier, štetec, nádobu na vodu a temperové farby. Postup je jednoduchý: štetcom naneste na list farbu a otlačte ho na papier. List môžeme medzi otlačkami umývať, aby sa farby nezmiešali. Takto dieťa zaplní celú plochu papiera. 

Popri práci mu môžete klásť otázky ako napríklad: Kedy lepšie vynikne žilnatina listu? Keď ho otáčaš rubom alebo lícom? Čo sa stane ak list predtým než pridáš novú farbu neumyješ? Zmenia sa nejako farby?

Obmenou pre väčšie deti môže byť jednoduché zadanie. Napríklad: Vytvor pomocou odtlačkov hlavu mačky/ veveričku/ strom.

Pre malé deti postačí zadanie: čo najmenej sa zašpiniť. :) 

Dieťa si pri tejto hre trénuje fantáziu - nevie čo vznikne, až kým list neodlepí, kreativitu - pri vymýšľaní vlastného obrázka a strategické myslenie - pri plnení zadania treba rozmýšľať aké farby treba umiestniť kam, aby vznikol požadovaný tvar.

 

Verím, že vás niektorý listový projekt zaujal. Ak ho vyskúšate, nezabudnite sa pochváliť na Facebooku alebo Instagrame a označiť nás. 

Tešíme sa na výtvory vašich detí. 

 

Krásnu jeseň! 

 

Text a foto: Rebeca Tomagová

ilustrátorka a stážistka ABCedu a. s. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia