Kategórie
 
 
 
 
 

Januárová knižná polička

Atómové návyky, James Clear, Tatran

Aj vy ste si dali tento rok nejaké predsavzatie? Niektorí to majú jednoduché a každý rok si dávajú to isté, lebo vedia, že už 7.1. to bude ako bolo a po roku bude predsavzatia opäť aktuálne. Ja nie som prívrženec tohto zvyku, aj keď tento rok, možno je to tou zvláštnou dobou, som sa nechala uniesť. Neuveríte, ale týkalo sa knižnej poličky. Predsavzala som si, že ju budem písať posledný týždeň pred prichádzajúcim mesiacom, nech ju máte aktuálne celý mesiac na očiach. A? Áno, je začiatok februára a ja píšem januárovú poličku, ktorú som chcela písať medzi vianočnými sviatkami! Určite to aj vy poznáte. Vedela by som napísať aj 10 dôvodov, prečo som to nespravila ako som si predsavzala :(

A ja predsa viem, ako si vytvoriť a udržať nejaký nový návyk, ktorý sa časom stane zvykom.

Milujem tento knižný žáner, ktorý vám pomáha čítaním si uvedomiť, že vlastne veď áno, presne takto by to mohlo byť.

Už som veľakrát písala, že knihy čítam so žltou farbičkou a rada si podčiarkujem čo ma zaujme. V Atómových návykoch je toho neúrekom. Väčšina rád úzko súvisí so schopnosťou vizualizovať si výsledok a toto mne skutočne ide. Tak netuším prečo tú poličku píšem dnes.

Ponúknem vám pár „sloganov“ možno si poviete, že vytrhnuté z kontextu vám nedávajú až taký zmysel a knihu si radšej prečítate celú. Číta sa super.

Veľa ľudí si myslí, že im chýba motivácia, no v skutočnosti im len chýba jasná predstava.

Prvý krok nepredstavuje čo ani ako, ale kto. Musíte vedieť, kým chcete byť. Inak sa za zmenou ženiete ako loď bez kormidla.

Mozog si pamätá minulosť primárne pre to, aby vedel lepšie predpovedať, čo zaberie v budúcnosti.

Úprimne, nikdy som nestretol nikoho, kto by sa držal pozitívnych návykov v negatívnom prostredí. Ľahšie sa pokušeniu vyhýba, ako odoláva.

Nemôžem si odpustiť asi najznámejší graf z tejto knihy, ktorý v čase jej vydania obletel všetky sociálne siete. Snaží sa nám povedať, ako sa môže zmeniť náš život, ak spravíme zmenu o len jedno percento denne k horšiemu alebo lepšiemu. Voľba pre to lepšie vychádza omnoho pozitívnejšie. Určite ste sa s touto matematikou už stretli pri platení hypotéky :) Tak prečo by nefungovala pri tvorbe nového návyku?

Pokiaľ ide o tvorbu návykov veľmi zaujímavo je písaná aj kniha Sila zvyku.

Vieme len, že zvyk sa nedá vykoreniť – musí sa nahradiť.

Kniha Sila zvyku ma okrem iného naučila, že problém: stojím ráno pred preplnenou skriňou a netuším, čo by som si obliekla má skutočne jednoduché riešenie. Ja milujem, možno by som mohla povedať, že priam zbieram, sukne. Mám ich asi viac ako v známej slovenskej piesni 70 sukieň mala :) Moju zbierku oceňujem tým, že ju nosím medzi ľudí. Aby som ale ráno ušetrila čas, vyhla sa zbytočnému stresu, väčšinu roka nosím čierne tričko (podľa ročného obdobia s dlhým, trojštvrťovým alebo krátkym rukávom) a čierne pančuchy. Vďaka tomuto jednoduchému a nenáročnému základu môžu moje ružové, zelené, šedé, červené, kárované, kvietkované, bodkované... sukne skutočne vyniknúť. Ďakujem za tento zvyk.

A možno aj februárovú poličku napíšem skôr ako v marci.

 

Text: Martina Totkovičová

Foto a grafická úprava: Rebeca Tomagová

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia