Kategórie
 
 
 
 
 

Júlová knižná polička 2023

Júl sa takmer vždy nesie s vidinou oddychu, relaxu, príjemného slnka a nenáročného vylihovania pri bazéne či na slnku. A spolu s ním ruka v ruke sa v podobnom duchu nesie vždy aj moje letné čítanie. Keď myslím na leto a príbehy, ktoré počas neho čítam, často sa ocitám vo vodách nenáročného, fantastického, miestami až detského čítania. A presne také sú aj nasledujúce tri knižky, ktoré Vám do vášho letného čítania vrelo odporúčam zaradiť – najmä ak máte vo svojom okolí mladých a malých nadšených čitateľov.

 

Koralína - Neil Gaiman

Tento príbeh už mnohí poznajú aj z televíznych obrazoviek vďaka vynikajúcej animovanej adaptácií. Knižka je však stále rovnako čarovná aj po jeho zahliadnutí a určite sa oplatí ju prečítať. Zachytáva atmosféru a detaily, ktoré ju robia rôznou od filmu, pričom brilantnosť oboch je nepopierateľná. Rozpráva príbeh Koralíny, ktorá pri svojom boji s nudou prichádza do situácie plnej fantastiky, mágie aj strašidelne a zistí, čo to znamená byť odvážny.

 

Séria nešťastných príhod – Lemony Snicket

Séria nešťastných príhod, obsahujúca viacero krátkych pútavých knižiek rozpráva príbeh troch sirôt, ktorých rodičia na začiatku série zomierajú v požiari a od toho momentu sa trojici súrodencov lepia na nohy najrôznejšie nešťastia a neduhy. Séria je gotickou paródiou na detské romány, ktorá vie zaujať ako dospelých, tak aj mladých a malých, ktorí majú radi príbehy, ktoré nie sú ako z rozprávky. Je múdra, zábavná, pútavá, a čitateľ sa nad ňou neraz aj zamyslí – ideálne letné čítanie, ak sa na nejaký čas chcete stratiť do iného sveta rozpínajúceho sa cez niekoľko kratších knižiek.

 

Stopárov sprievodca galaxiou – Douglas Adams

Z tejto trojice knižiek má táto pravdepodobne najstaršieho čitateľa, avšak pobaviť môže kohokoľvek. Podľa mnohých ide o tú najvtipnejšiu sci-fi sériu na svete. Na začiatku náš hlavný hrdina Arthur Dent zisťuje, že jeho dom idú zdemolovať kvôli stavbe diaľničného obchvatu. Ako sa Arthur pokúsi svoj domov zachrániť, náhoda, osud a koniec sveta ho zavejú do hlbín vesmíru spolu s priateľom Fordom Prefectom, kde je ich návodom na prežitie Stopárov sprievodca galaxiou a hlavnou zbraňou je uterák. A pokiaľ vám toto zhrnutie pripadá šialené, ešte neviete, čo vás čaká v zvyšku tejto veľmi vtipnej série, ktorá sa stala kultovým hitom.

 

Anna Semková

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia