Kategórie
 
 
 
 
 

Júlová knižná polička

Lekcie madam Chic – 20 tajomstiev štýlu, ktoré som odhalila v Paríži, Jennifer L. Scott, Ikar

Leto je úžasná časť roka. Väčšina z nás, hlavne učiteľov a aj rodičov školopovinných detí funguje v lete úplne inak, ako od septembra do júna. Jednoducho, letné prázdniny majú svoje neopísateľné čaro. V lete robíme veci, ktoré počas roka odkladáme. Máme dovolenku, kde si môžeme dovoliť, na čo sa celý rok tešíme. Ja to tak mám s niektorými knihami. V lete čítam knihy, pri ktorých si oddýchnem, nemusím pri nich premýšľať. Pri výbere letného čítania mám jedinú podmienku, oddýchnuť si a zasmiať sa. Júlová polička možno bude pôsobiť trochu nesúrodo, nenechajte sa však pomýliť prvým dojmom.

Lekcie madam Chic podmienku oddychovej literatúry plnia bez podmienok. Tak, ako pri mnohých knihách, ktoré vlastním, aj táto si ma našla sama. Možno o tom ešte budem niekedy písať, ale mňa si knihy často nachádzajú nie prostredníctvom svojich autorov či názvov ale skôr podľa obálky. Aj s madam Chic to tak bolo. Ak si ma kniha takto získa a nič o nej neviem, nezačítam sa tam, kde sa mi náhodne otvorí. Nie som filmová postava, ktorá hľadá odpovede na svoje otázky v kníhkupectve. Robím to omnoho pragmatickejšie. Prečítam si, čo redaktor vybral na záložky obálky.

O autorke sa tu dočítame, že Jenifer L. Scottová je spisovateľka a autorka blogu a aj to, že Lekcie madam Chic sú jej prvotinou. Byť prvotinou môže byť veľakrát výhoda. Určite všetci poznáme prvotinu J. K. Rowlingovej :)

Jennifer, ako americká študentka na zahraničnom výmennom pobyte v Paríži bývala u rodiny, ktorá ju inšpirovala a zásadne ovplyvnila jej životný štýl. S týmito svojimi „objavnými“ zisteniami sa s nami – čitateľmi, rozhodla podeliť v troch častiach: Diéta a cvičenie, Štýl a krása a Ako viesť dobrý život. Tie rozpracovala v 20 kapitolách. Každú kapitolu zhrnula do krátkeho a výstižného Resumé. To je pre tých, ktorí čítajú detektívky od konca. Pre nás, Európanov je kniha plná úsmevných vyhlásení. Aj preto je radosť sadnúť si s ňou na terasu či k bazénu a užiť si prázdninové dni.

Okrem oddychu si prázdniny spájam aj s upratovaním. Viem, niekto to tak má pred Vianocami, či Veľkou nocou. Ja nie. V spomínaný čas mám vždy veľa práce. Ale v lete? Všetko, čo ma už neteší operiem, pekne poukladám a ponúknem niekomu o kom viem, že ho moje veci potešia. Alebo tým naplním zberný kontajner Červeného kríža, ktorý máme pod oknami. To, či ma niečo teší alebo nie som sa naučila od svetoznámej odborníčky na upratovanie Marie Kondo. Kúzelné upratovanie – japonské umenie, ako zbaviť dom neporiadku a nájsť životnú harmóniu, bola prvou z kníh na túto tému, ktorú som si kúpila.

 

Ak si myslíte, že Marie Kondo upratovanie príliš prežíva a nie je to váš štýl skúste sa zasmiať nad radami Margaret Magnussovej. Kniha Švédske umenie smrteľne vážneho upratovania sa stala medzinárodným bestsellerom. Podnadpis Ako zbaviť seba a svoju rodinu života plného neporiadku podľa mňa vôbec nie je výstižný. Omnoho výstižnejšie je konštatovanie zo záložky z obálky: Ide o upratovanie nepotrebných vecí, reorganizáciu a upratanie domova, keď pocítite, že váš odchod z tohto sveta sa pomaly, ale isto blíži. Okrem toho, že je to celé myslené smrteľne vážne, čierny humor nechýba.

Určite nie je kniha určená len pre tých, ktorí majú pocit, že sa ich čas kráti. :)

 

 

Text: Martina Totkovičová

Foto a grafická úprava: Rebeca Tomagová

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia