Kategórie
 
 
 
 
 

Júnová knižná polička

Kraď jako umělec – 10 věcí, které ti nikdo neřekl o kreativitě, Austin Kleon,
Jan Melvil Publishing, s. r. o.

Rada čítam knihy, ktoré mnohí označujú pojmom motivačná literatúra. Občas som až premotivovaná. :) Inšpiráciou však nikdy nepohrdnem.

Často sa stretávam s otázkou, čo sa už len dá z matematiky vymyslieť inak, veď 3 + 2  bude vždy 5. A niekedy príde po nej ešte jedna: „Kde na tie nápady chodíš?“

Dlho som si myslela, že sa s nimi ráno budím. :) Až do dňa, kedy ma svojim štvorcovým formátom a ručne napísanou obálkou oslovila v mojom obľúbenom kníhkupectve, vôbec nie nenápadná, kniha. Prečítala som si jej názov a netušila som o čom môže byť. Zo začiatku som vôbec nerozumela, čo je na obálke napísané. Čo je kraď? Ten obal bol však taký úžasný, že som si povedala: „Zistím, čo chce názov povedať.“ Po prelistovaní a prečítaní pár riadkov som pochopila, že kraď je rozkazovací spôsob od slova kradni. 

Až keď som si prečítala spomínanú knihu od Austina Kleona, uvedomila som si a neskôr aj priznala, že moje nápady sa len tak nerodia v spánku. Aj ja nápady kradnem. Znie to tvrdo, ale Austin vám vysvetlí, že to takto robíme už stáročia, a že je to takto v poriadku. Svoje názory a postrehy podporuje množstvom zaujímavých citátov. Knižka je útla, ľahko a rýchlo sa číta. Navyše, mňa oslovilo aj jej grafické spracovanie.

Kraď jako umělec je aj „náučná“. Mňa naučila, že ak si čokoľvek čítam je fajn mať po ruke žltú farbičku, ktorou si vyznačím, čo ma zaujalo. Naučila ma, aký diár je pre mňa najvhodnejší. Taký, kde naľavo mám dni v danom týždni na plánovanie. Napravo voľnú stranu s riadkami, ktoré sú pripravené prijať akýkoľvek nápad v štádiu „na neskôr“. Môj diár je môj „pytel“.

Rada vám takú malú krádež predvediem. Na jednom webinári sme hrali hru na podporenie skutočnosti, že aj keď dostaneme všetci v rovnakom čase rovnaké inštrukcie, nemusíme mať všetci rovnaký výstup. Skúste si to. Zoberte si obyčajný papier a nožnice. Poďme na to!

  1. Papier prelož na polovicu.
  2. Odstrihni pravý horný roh.
  3. Papier prelož na polovicu.
  4. Odstrihni ľavý horný roh.
  5. Opäť prelož papier na polovicu.
  6. Odstrihni pravý dolný roh.

Skúsila som to doma a aha ako sme dopadli:

A čo tá krádež? Z toho môže byť úžasná kombinatorická úloha. Koľko rôznych „dečiek“ môže takto vzniknúť. Alebo úloha na pravdepodobnosť. Aká je pravdepodobnosť, že Hanka bude mať rovnakú „dečku“ ako Oliver? A čo tak obsah? Ktorá „dečka“ má najmenší obsah? Ktoré „dečky“, aj keď vyzerajú rôzne, majú rovnaký obsah? Určite by neprišla skrátka ani Pytagorova veta. Odhad? Odhadni, koľko tvojich spolužiakov vystrihlo rovnakú „dečku“ ako ty? Myslím, že to ešte niekde použijem.

Kraď jako umělec je ale aj návratová. Takto označujem knihy, ku ktorým sa rada vraciam. A samozrejme, ponúka veľa inšpirácií na ukradnutie.

Neváhajte sa aj vy začítať a po prekonaní prvotného ostychu začnite „kradnúť“.

Aj ďalšie dve knihy od Austina Kleona stoja za pozornosť. Ukaž, co děláš! Je plná praktických rád, ako zviditeľniť seba a svoju prácu a ako komunikovať so svojím publikom.

A do tretice kniha, v ktorej je napísané, ale teraz, keď to potrebujem to neviem nájsť, tak budem trochu parafrázovať: Túto knihu som napísal preto, lebo som si ju potreboval prečítať. Inšpiratívne. Ukradla som si to a aj ja som začala písať knihu, ktorú by som si chcela prečítať.

Jeď dál sa snaží pomôcť tým, ktorí majú pocit, že už všetko povedali. Že už nemajú čo nové svetu dať. Mňa úvodné slovo v tejto knihe naštartovalo smerom k projektu, o ktorom som predtým nikdy neuvažovala. Dúfam, že na jeseň bude realitou. A možno sa niekedy objaví na niekoho knižnej poličke.

Lebo:                   Učíme se napodobováním.

Text: Martina Totkovičová

Foto a grafická úprava: Rebeca Tomagová

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia