Kategórie
 
 
 
 
 

Svetový deň sporenia

31. október bol v roku 1924 v Miláne na 1. medzinárodnom bankovníckom kongrese 31. október vyhlásený za Svetový deň sporenia. Od roku 1989 je schválený i OSN. Jeho cieľom je zvyšovať povedomie o význame úspor, či už pre domácnosti domácnosti alebo ekonomiky krajín. Sporenie je dôležitým predpokladom pre boj proti chudobe a socio-ekonomický pokrok. 

Sporenie ako súčasť finančnej gramotnosti

    Súčasťou hospodárenia s osobnými financiami a rodinným rozpočtom je aj finančná rezerva do budúcna. Žiaľ, správne plánovanie mesačných výdavkov nemá každý v malíčku. Možno aj vám sa stáva, že na konci mesiaca vám neostanú peniaze nazvyš. Dá sa tomu predchádzať dlhodobým plánovaním. Dôležité je myslieť na to, že peniaze nebudeme potrebovať iba v najbližších dňoch, ale i na konci mesiaca a adekvátne tomu prispôsobiť naše výdavky. Dobrou stratégiou je vopred si vypočítať mesačné výdavky na všetky tovary a služby a proporčne si ich rozdeliť tak, aby sme ich mali dosť počas celého mesiaca a zároveň vyčleniť určitú čiastku, povedzme 10%, na neskoršie použitie - dlhodobé sporenie.

    Nikdy si totiž nemôžeme byť istí, aké okolnosti nastanú - možno prídeme o prácu, zostaneme na PN, pokazí sa nám práčka alebo budeme musieť opraviť auto. Hoci budúcnosť nedokážeme predpovedať, dokážeme ju predvídať. Najlepšia zbraň na nečakané okolnosti je očakávať ich a adekvátne sa pripraviť vytvorením dostatočnej finančnej rezervy. 

Prečo potrebujeme zvyšovať povedomie o dôležitosti sporenia 

    Veľakrát sa stáva, že utrácame malé sumy peňazí na zbytočnosti. Káva so zákuskom v kaviarni nám nepríde ako veľká čiastka, ale pokiaľ na podobné drobnosti míňame peniaze pravidelne, v dlhodobom horizonte prídeme o nezanedbateľnú sumu peňazí, ktoré sme si radšej mohli nasporiť a investovať o čosi zmysluplnejšie. 

Niektoré výdavky dokážeme vopred plánovať, či už ide o rodinnú dovolenku, nástup detí do školy, a s tým spojený nákup školských pomôcok alebo darčeky pre našich blízkych. Pokiaľ si pravidelne odkladáme menšie čiastky peňazí, v dlhodobom merítku si nasporíme dostatok financií na hodnotnejšie veci.

    Tak ako so všetkým, i sporenie je zručnosť, ktorú sa treba naučiť. Preto je dôležité viesť deti k zodpovednému hospodáreniu s peniazmi už odmalička. Napríklad formou mesačného vreckového sa deti naučia, že peniaze nepadnú len tak z neba zakaždým, keď si zmyslia. Pokiaľ si budú pravidelne ukladať menšie čiastky do prasiatka, skôr či neskôr si našetria aj na svoje vysnívané hračky.

A čo vy, ako vediete Vaše deti k sporeniu?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia