Kategórie
 
 
 
 
 

Vytúžené prázdniny

Leto je oficiálne tu a školáci si už užívajú vytúžené prázdniny a sladké  ničnerobenie… alebo všetkorobenie. Žiaci si konečne môžu vydýchnuť, odhodiť povinnosti za hlavu a užívať si prázdniny plnými dúškami. Najradšej by postíhali všetko od chát a výletov po horách cez dovolenkovanie na pláži a mestskú turistiku až po (pomaly) každodenné návštevy podnikov, kaviarní, zmrzlinární, kúpalísk, aquaparkov či iných zábavných atrakcií. 

 

Ale mnoho mladých sa však chystá i pracovať - a mnoho z nich dokonca po prvý raz. Takýchto tínedžerov preto zrejme uvidíte brigádovať práve v podnikoch a prevádzkach. Mladí brigádnici majú spravidla minimálne skúsenosti nielen vo svojej práci, ale aj v súvislosti s plácou, ktorú v nej dostávajú: nevedia, ako si nájsť čo najvýhodnejšiu brigádu, na základe akých faktorov porovnať platové ohodnotenie (napríklad príplatky za víkendy či sviatky, možnosť ponechať si sprepitné) a nevedia o rizikách spätých s neformálnou prácou bez brigádnickej zmluvy, a tak pražením hranolčekov a nakladaním zmrzlinových kopčekov nejedenkrát strávia viac času, ako by museli.

 

K nedostatočným skúsenostiam dochádza i na strane míňania, či už je reč o brigádnikoch alebo nepracujúcich študentoch, ktorí si chcú iba užívať a spoliehajú sa na vreckové od rodičov. Mnoho ráz nedbanlivo nakupujú nehľadiac na cenovky, nech už sa jedná o predražené občerstvenie v stánkoch a bufetoch alebo o oblečenie, ktoré po dvoch razoch hodia do skrine a navždy ľahne prachom. Tiež si málokedy uvedomujú, že i malé a zdanlivo zanedbateľné transakcie sa postupne kopia a pri pravidelnom utrácaní za drahé kávičky a limonády z ich účtu odíde nemalá suma peňazí. Vzápätí na to pocestujú na letný festival alebo sa povozia na horských dráhach v zábavnom parku v susednej Viedni, kde budú utrácať, akoby zajtrajšok ani nemal existovať. No a potom s hrôzou zistia, že polovica prázdnin je ešte pred nimi a oni si teraz nemôžu dovoliť lístok na koncert obľúbenej kapely či dlhoplánovanú chatu s kamošmi, pretože buď na to jednoducho nemajú, alebo by pre to museli brigádovať od rána do večera a popri tom všetkom zhone a únave už nemajú by už nemali čas ani energiu nazvýš. 

 

Vo svete to tak odjakživa chodí - ľudia majú neobmedzené túžby, no ich materiálne prostriedky sú limitované. A preto každý jednotlivec, ktorý chce z obmedzeného množstva peniažkov vyťažiť čo najviac, potrebuje mať finančné plánovanie v malíčku. Základy finančnej gramotnosti, ako napríklad robenie stredno a dlhodobých finančných rozhodnutí, sporenie či zostavovanie finančného plánu, nie sú konceptuálne obtiažne, a preto si ich dokáže osvojiť každý. Avšak tejto zručnosti musí predchádzať systematická výuka, ktorá mladých oboznámi s fungovaním sveta financií a s optimalizáciou rozhodovacích procesov jednotlivcov. 

 

I preto sa v ABCedu dlhoročne venujeme osvete a vzdelávacím aktivitám týkajúcich sa finančnej gramotnosti pre učiteľov a žiakov. Leto, a vlastne i mladé letá, ubehnú ako voda a bola by nesmierna škoda premrhať ich robením zbrklých rozhodnutí, ktoré človek o pár týždňov oľutuje. Avšak svet nekončí, ale iba začína, prázdninami; veríme, že osvojením zodpovedných finančných návykov mladí budú schopní orientovať sa vo svete financií v každom období, predchádzať “začiatočníckym” chybám a postupne si našetriť na budúcnosť - tak, aby do dospelosti vykročili tou správnou nohou, predurčení na úspech. 

Ale teraz si užívajte prazdniny, vodu, slnko a sladké ničnerobenie alebo všetkorobenie.

 

Text: Tereza Okálová

Foto: Canva

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia