Kategórie
 
 
 
 
 

3 zimné nápady na tvorenie s deťmi

Zima je ideálny čas na tvorenie s deťmi. Večery sú dlhé a na dlhé prechádzky vonku nie je úplne najlepšia situácia. V dnešnom článko-návode vám predstavíme tri jednoduché aktivity, ktoré hravo zvládnu mladší žiaci ale aj predškoláci. Všetko potrebné na tvorenie nájdete určite doma.

 

 

 

Snehové vločky

Snehu je každým rokom menej a menej, tak prečo si nejaký nevyrobiť? To ako vyrobiť jednoduché ozdobné štvorcové „obrúsky“ určite viete, lenže vločka nie je štvorec, jej základ tvorí šesťuholník. V tomto prehľadnom fotopostupe vám ukážeme ako na to. Pripravte si papier, nožnice a fixku. PDF návod na vytlačenie nájdete tu.

V prvom kroku postupujeme ako pri spomínanom štvorcovom obrúsku. V druhom kroku potrebujeme zvládnuť zloženie papiera na tri (ideálne) rovnaké časti. V treťom kroku si už len stačí nakresliť obrys jedného ramena vločky a môžeme strihať.

S hotovými vločkami môžete ozdobiť okná, vianočný stromček alebo vytvoriť girlandy. 

Dieťa si pri ich výrobe precvičí čítanie obrázkových návodov, zmysel pre symetriu, tvorbu vzorov a strihaním podľa vyznačených čiar jemnú motoriku. 

 

Prštekový snehuliaci

Druhý návod zvládnu aj tí najmenší. Je dobré aby ste si s dieťaťom naprv ujasnili, aký obrázok idete vytvoriť. Podľa toho vyberiete farby aj tvar otlačkov. Môže to byť napríklad stromček, soby alebo snehuliaci. Možností je mnoho, stačí popustiť uzdu fantázii. Na našom obrázku budú snehuliaci a preto sme si do nádobky natlačili trochu bielej farby. Sobom by asi pristala hnedá a lienkam červená.Nechajte dieťa, nech si namočí do farby prštek ten otlačí na kartón alebo farebný papier. Ak máme všetky otlačky, umyjeme ručičky.

 

Keď farba uschne, vezmite si fixky a farbičky, ktorými dodáte oválom finálnu podobu. Počas kreslenia komunikujte s dieťaťom a snažte sa vytvoriť scénu, ktorá ukrýva váš príbeh. Počuli ste, že jeden snehuliak zaspal, kým mu druhý rozprával o dovolenke v trópoch? Skoro sa z toho roztopil. :)

Okrem rozvíjania predstavivosti pri vymýšľaní scény a kultivovania jazyka pri jej popisovaní si pri vytváraní takýchto obrázkov dieťa precvičí jemnú motoriku a správne držanie pera. Touto jednoduchou aktivitou podporíme aj analytické myslenie, ktoré je potrebné pri spájaní rôznych oválov aby spolu vytvorili želaný tvar. 

 

Voňavé pomaranče

K Vianociam a zimnému obdobiu neodmysliteľne patria vône. Z napečených medovníkov, voňavých sviečok a aj pomarančov s klinčekmi. Ak máte doma školáka, túto aktivitku zvládne úplne bez pomoci. Po obvode pomaranča si ceruzkou naznačte kruh. Podľa neho potom vpichujte klinčeky. Aby šli klinčeky cez kôru ľahšie a dobre v nej držali, môžete si pripraviť menšiu dierku špáradlom. Na záver previažte stužkou. Tip: Na spodnej časti môžete vytvoriť malý podstavec, aby sa pomaranč priamo nedotýkal podložky a nezačal rýchlo hniť

 

.

 

Dieťa si pri práci s drobnými predmetmi cibrí trpezlivosť a presnosť pri práci. A keď budete mať pocit, že pomaranče už až tak nevoňajú, klinčeky vytiahnite a pomaranč nakrájajte na kolieska a necháte sušiť. Kým sa usušia, narobila ešte veľa vône. :)

Verím, že vás niektorý zimný projekt zaujal. Ak ho vyskúšate, nezabudnite sa pochváliť na Facebooku alebo Instagrame a označiť nás. 

Tešíme sa na výtvory Vašich detí. 

 

Krásny zimný čas!

 

Text a foto: Rebeca Tomagová

ilustrátorka a stážistka ABCedu a. s. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia