Kategórie
 
 
 
 
 

Deň ľavákov 13.8.

Hoci Deň ľavákov sa každoročne “oslavuje” už od roku 1976, o ľaváctve toho ľudia veľmi veľa nevedia. Pritom každý desiaty človek musí čeliť ťažkostiam pravorukého sveta, ako sú pravácke nožnice, ktoré ledva strihajú; večne rozmazaný text, keďže píšeme zľava doprava a ľavá ruka ho plynulo rozmazáva či hudobné nástroje, z ktorých si ľaváci zahrajú možno tak na klavíri. Naopak, ľavorukosť vie byť výhodou pri športoch ako napríklad tenis, nakoľko súperi nie sú zvyknutí na údery z opačnej ruky. Svoje o tom vie i svetoznámy tenista Rafael Nadal.

Čo spôsobuje ľavorukosť?

Vedci sa zhodujú na tom, že za ľavorukosť je z približne 25% zodpovedná genetika. Zvyšných 75% sú rôzne vonkajšie faktory. Preto napríklad môžete stretnúť jednovaječné dvojčatá, z ktorých každé píše inou rukou.

Ako je to s hemisférami?

  Ľudský mozog sa delí na dve hemisféry. Ľavá sa špecializuje na logické a analytické zručnosti, prácu s číslami či písanie, kým tá pravá je viac umelecky orientovaná a zameriava sa na kreatívne myslenie a predstavivosť.

  Mnoho ľudí verí, že praváci majú dominantnú ľavú hemisféru, sú teda viac logicky orientovaní, kým u ľavákov je dominantnou hemisférou tá pravá, a teda sú viac umelecky zameraní. Je síce pravda, že 98% pravákov skutočne má dominantnú ľavú hemisféru, avšak to to isté platí aj pre 70% ľavákov. Vidíme teda, že iba o čosi menej ako tretina ľavákov má dominantnú pravú polovicu mozgu. Byť ľavákom teda automaticky neznamená byť umelcom.

Ako boli ľaváci v minulosti diskriminovaní

Mnohí si ešte pamätáme časy, kedy sa ľavoruké deti preúčali, aby písali pravou rukou. I dnes používame frazeologizmy implicitne naznačujúce, že pravorukosť je nadradená (napr. “mať obe ruky ľavé”). V minulosti to však bolo o kus horšie. Ľaváci boli v stredoveku považovaní za kacírov a upaľovaní na hranici. Biblia stvárňovala diabla a všetky temné sily ako ľavákov - ľavorukosť bola vnímaná v temnom svetle.

Ktoré slávne osobnosti patria medzi ľavákov?

Leonardo da Vinci bol obojruký. Avšak jeho písmo vyzeralo inak - písal zrkadlovo. Pokiaľ teda písal ľavou rukou, brko nemusel tlačiť, ale ťahal ho, text sa nerozmazával a zároveň ho málokto prečítal - jeho zápisy tak boli v súkromí. Azda najznámejší klavírni skladatelia, Mozart a Beethoven, tiež boli ľaváci. Za zmienku stojí i fakt, že 5 z 8 posledných amerických prezidentov písalo ľavou rukou.

Zaujímavosti

  • Sinistrofóbia je fóbia z vecí na ľavej strane a z ľavákov.
  • Ľaváci sa jednoduchšie prispôsobia videniu pod vodou ako praváci.
  • 40% pacientov so schizofréniou sú ľaváci (pričom iba 10% z populácie sú ľaváci)
  • U ľaváka je 11-krát vyššia pravdepodobnosť, že bude mať alergiu.

Pripravila: Tereza Okálová

Zdroje:

https://edition.cnn.com/2015/11/03/health/being-left-handed-health-impact/index.html

https://www.bbc.com/news/health-49579810

https://www.sciencealert.com/there-are-many-myths-about-being-left-handed-but-here-s-what-we-actually-know

https://www.theguardian.com/science/shortcuts/2019/sep/05/at-last-the-benefits-of-being-left-handed-are-confirmed

https://leftyfretz.com/25-facts-about-left-handed-people/

https://blog.cheapism.com/famous-lefties/#slide=3

https://bleacherreport.com/articles/1822939-ranking-the-best-left-handed-tennis-players-of-the-modern-era

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia