Kategórie
 
 
 
 
 

Finančná gramotnosť v praxi

Škola pripravuje svojich žiakov na budúce povolanie a formuje pri výbere profesie. Vybrať si správne smerovanie je dôležité v živote mladého človeka, pretože od správneho výberu závisí aj budúce ohodnotenie, jeho príjmy ale predovšetkým spokojnosť.

Hoci peniaze si zvládne spočítať takmer ktokoľvek, nie každý je schopný aplikovať tieto zručnosti aj v praxi. Finančná gramotnosť je však nevyhnutný predpoklad na zabezpečenie kvalitného života po materiálnej stránke.Škola pripravuje svojich žiakov na budúce povolanie a formuje pri výbere profesie. Preto je na ňu kladený čoraz väčší dôraz, ktorý sa odzrkadlil aj v zavedení Národného štandardu finančnej gramotnosti, verzia 1.2. (ďalej len NŠFG).

Až 80% Slovákov v produktívnom veku žije v domnienke, že v oblastí financií sa bezproblémovo orientujú. Výsledky nám však prinášajú opačný, značne pesimistickejší záver.

Mimoriadna situácia a prerušenie výučby na školách, zatvorenie výrobných podnikov, stravovacích, rekreačných, ubytovacích prevádzok nás priviedla k prehodnoteniu našich životných potrieb. Klesol dopyt po produktoch s minimálnym praktickým využitím a pokračovanie tohto trendu môžeme očakávať aj po návrate do starých koľají.  Prieskumy nám ukazujú, že len malé množstvo obyvateľov Slovenska má dostatočnú finančnú rezervu, tzv. núdzový fond na viac ako 3 mesiace a percento zadlženia obyvateľov je neprimerane vysoké. Každý tretí Slovák je zadlžený. Tento nepriaznivý stav bude mať devastujúci ekonomický dopad na osobné úspory, rodinné príjmy či financie stoviek podnikateľov a živnostníkov, ktorí zo dňa na deň prišli o príjmy a sú tak odkázaní na bohužiaľ často nepostačujúce záchranné koleso v podobe vládnych stimulov.

Vo svete financií neustále rastú nároky a požiadavky na spotrebiteľa. Doba sa mení a spolu s ňou aj bankový sektor, trh práce či daňové a odvodové pravidlá. Na spotrebiteľa sú tak kladené čoraz vyššie nároky. Ak chceme, aby si deti udržali krok s dobou a vedeli sa komfortne zabezpečiť, musíme ich učiť hospodáreniu s peniazmi už v rannom veku. Je dôležité vedieť vyhodnocovať alternatívne ponuky, rozumieť financiám a chápať ich v súvislostiach. Zorientovať sa vo svete peňazí však rozhodne nie je jednoduché, a preto je potrebné podať tieto zručnosti didakticky vhodnou a uchopiteľnou formou. Chceme žiakom pomôcť vybudovať pevné základy, na ktorých budú v môcť budúcnosti stavať.

Zodpovedný prístup je nevyhnutný pre optimálne riadenie osobných financií. Vedieť zvážiť svoje reálne možnosti v rôznych životných situáciách, vyhodnocovať možné dôsledky a prijímať rozhodnutia na základe nich je kľúčovým predpokladom finančnej samostatnosti.

Čoraz častejšie sa stretávame s tým, že žiaci nepoznajú hodnotu peňazí; nevedia, či cena za tovar alebo službu je adekvátna. Chýbajú im základné finančné zručnosti. Súčasný fenomén v rodinách je presvedčenie, že deti by sa o financie nemali zaujímať a otázka peňazí často končí pri mesačnom vreckovom.

Predpokladom k správnemu vedeniu k finančnej zodpovednosti a osvojenia si požadovaného stupňa zodpovednosti u žiakov je zvýšenie znalostí v oblasti finančnej gramotnosti pedagógov. Je pochopiteľné, že každý disponuje určitým stupňom finančnej gramotnosti aj bez profesionálnej kvalifikácie, avšak do hry vždy vstupujú rôzne externé faktory, ktoré často znemožňujú učiteľom zrozumiteľne žiakom priblížiť “dospelácky” svet peňazí..

Koncept finančnej gramotnosti nie je intuitívny a je nesmierne dôležité vedieť ho podať adekvátnou formou. Obzvlášť pri dynamike, s akou sa svet financií mení je potrebné dohliadať na neustály prísun aktuálnych informácií. Nakoľko pedagógovia zvyčajne nie sú finanční experti. Na hladký priebeh výučby finančnej gramotnosti sa spoľahnúť nevieme. Učiteľ by sa mal orientovať v oblastiach ekonómie, práva, personalistiky, daní, bankovníctva, účtovníctva, poisťovníctva, atď.

Preto sa musíme zamerať aj na podporu pedagógov a skvalitniť ich odbornosť, aby boli schopní podávať vedomosti žiakom s dostatočnou kvalifikáciou. Iba tak dokážeme zabezpečiť, aby skutočne každý žiak mal príležitosť osvojiť si všetky kľúčové aspekty osobných financií. Dôraz kladieme na praktické využitie poznatkov a prepojenie s realitou, nielen na nadobudnutie teoretických vedomostí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia