Viete prečo je Marec mesiac kníh

Kategórie
 
 
 
 
 

Viete prečo je Marec mesiac kníh

„Tu je to moje tajomstvo, úplne prosté: správne vidíme iba srdcom, čo je dôležité, je očiam neviditeľné.“ —  Antoine de Saint-Exupéry

Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796, teda presne pred 225 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955 v bývalom Československu marec považovaný za mesiac knihy.

Hrebendu postihol neľahký osud. Vyrastal v chudobných podmienkach a ako desaťročnému mu zomrela matka. No tam jeho útrapy neskončili. Už od ranného detstva mu slabol zrak a ešte predtým, než prekročil prah dospelosti, úplne oslepol. Hrebendu celým životom sprevádzala nehynúca láska ku knihám, ktorej sa nehodlal vzdať i napriek tomu, že žiadnu z nich si nedokázal prečítať.

Počas svojho života prechodil celé Slovensko a zavítal aj do Prahy, Pešte či Viedne rozširujúc slovenské a české knihy. Vydavatelia mu predávali knihy a on ich spájal nielen s predajom, ale aj nimi poúčal ľudí, šíril kultúru a osvetu o význame kníh, národnej identity a kultúry. Knihy zbieral, rozširoval a zachraňoval roznášajúc ich do všemožných zákutí inteligencie - donášal ich vzdelancom, posielal do škôl a spolkových inštitúcii. Taktiež výrazne dopomohol s budovaním a rozširovaním knižníc.

Mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Podľa obyčajných ľudí čítanie kníh bolo určené jedine vzdelancom. Na cestách Hrebenda zachraňoval knihy pred pálením, vyhodením či roztrhaním a tým sa pričinil o vybudovanie knižníc.

Často hovorieval: „Nemám nič, nežiadam nič.“ Pri svojej slepote videl oveľa viac ako mnohí cez veľké okuliare. Knihy videl srdcom, nie očami.

Bohužiaľ, v 19. storočí audioknihy neexistovali, a tak neexistoval žiadny komfortný spôsob, ktorý by Hrebendovi umožnil “prečítať” si ľubovoľnú knižku. Preto častokrát oslovoval náhodných ľudí, ktorí boli ochotní mu čítať.

Zároveň  mal vášeň i pre samotnú tvorbu. Už odmala inklinoval k písaniu poézie. Rád vymýšľal rozličné veršovačky, ktoré častokrát venoval svojim blízkym pri významných príležitostiach. Chcel uchovať svoj životný príbeh, tak ho nadiktoval svojmu pomocníkovi, ktorý ho sprevádzal na cestách.

Hrebendov život nielen začal, ale i skončil v marci. Za svoj život sa výrazne pričinil o popularizáciu kníh a nepochybne si zaslúži svoje miesto v národnej pamäti. Nabudúce, keď budete listovať stránkami knihy, nečítajte iba očami - čítajte srdcom.

Jeho meno dnes nesú Knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči a Knižnica Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote.

 

 

Zdroje:

https://mesto.hnusta.sk/navstevnik/osobnosti-mesta-hnusta/matej-hrebenda/

https://zlatyfond.sme.sk/dielo/1177/Hrebenda_Vlastny-zivotopis/1

https://www.skn.sk/novinky/matej-hrebenda-a-kniznica-v-kontexte-odkazu-nevidiaceho-siritela-kniznej-kultury

https://hashtag.zoznam.sk/marec-mesiac-knihy-viete-preco-to-tak-je/

https://citaty-slavnych.sk/citaty/302264-antoine-de-saint-exupery-tu-je-to-moje-tajomstvo-uplne-proste-spravne-vid/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia