Kategórie
 
 
 
 
 

Medzinárodný deň vzdelávania

Vedeli ste, že dnes oslavujeme Medzinárodný deň vzdelávania? 

 

3. decembra 2018 Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov prijalo uznesenie, ktorým ustanovilo 24. Január ako Medzinárodný deň vzdelávania. Vidíme, že ide o naozaj mladý sviatok, hoci právo na vzdelanie patrí medzi základné ľudské práva už od zrodu Všeobecnej deklarácie ľudských práv v roku 1948. 

 

Napriek tomu však mnoho ľudí čelí bariéram, ktoré im bránia nadobudnúť adekvátne vzdelanie. Na globálnej úrovni 265 miliónov detí a dospievajúcich nenastupuje do školy alebo ju nedokončuje, 617 miliónov detí a dospievajúcich nevie čítať a vykonávať základné matematické úkony, štyri milióny detí a mladých utečencov nechodia do školy a menej ako 40 % dievčat v subsaharskej Afrike dokončí nižšiu strednú školu. Na Slovensku sú žiaci z rómskej menšiny systematicky diskriminovaní a často segregovaní a vylúčení zo štandardného vyučovacieho procesu. 

Pandémia nanešťastie ďalej prehlbuje nerovnosti v prístupe ku vzdelaniu. Prechod na dištančnú výučbu pre slabé technologické vybavenie, ako aj komplikovanú rodinnú situáciu, mnohé deti zo sociálne znevýhodneného prostredia úplne odstrihol od prístupu ku vzdelaniu. Počas koronakrízy až 70% rómskych žiakov nebolo zapojených do dištančného vzdelávania. Po ukončení školského roka 2020/2021 učitelia z programu Teach for Slovakia odhadli, že žiaci z chudobného prostredia sa naučili približne iba desatinu učiva, ktoré by inakšie zvládli v škole. Celkovo sa na dištančné vyučovanie nepripájalo necelých 6% žiakov. Nedostatočná inklúzia ďalej prehlbuje socioekonomické rozdiely a znižuje sociálnu mobilitu. 

 

Vzdelanie je nevyhnutným predpokladom ľudského rozvoja a zvyšuje životnú úroveň na individuálnej aj celospoločenskej úrovni. Jednotlivci s vyšším vzdelaním majú lepšie uplatnenie na trhu práce, a môžu tak materiálne zabezpečiť seba aj blízkych. Okrem toho je vzdelanie živnou pôdou myšlienok a inovácii. Či už ide o podnikateľské nápady, z ktorých sa rodia nové podniky, pracovné miesta a ekonomická hodnota, nové technológie, ktoré uľahčujú náš každodenný život, alebo vedecké objavy, ktoré zachraňujú milióny životov ročne, spoločnosť sa bez vzdelania nemôže hýbať vpred. 

 

Avšak vzdelanie má nevyčísliteľnú hodnotu bez ohľadu na ekonomické ukazovatele. Bádanie, zvedavosť a neprestajné nadobúdanie nových poznatkov pretvárajú náš vnútorný mikrosvet zložený z našich myšlienok. Aj keď nie všetky abstraktné koncepty a filozofické úvahy si nájdu praktické uplatnenie, každá nová idea nám umožňuje cestovať v našom vlastnom neviditeľnom mikrosvete a poznávať nové miesta. Vďaka vzdelaniu môže byť každý z nás cestovateľom, a to dokonca aj s prázdnou peňaženkou. 

 

Text: Tereza Okálová

 

Zdroje 

https://news.jagatgururampalji.org/international-day-of-education/ 

https://en.unesco.org/themes/education/globaleducationmeeting2018

https://en.unesco.org/news/first-ever-international-day-education-24-january-2019

https://globalnevzdelavanie.sk/segregacia-alebo-inkluzia-romov-vo-vzdelavani-volba-pre-skoly/ 

https://dennikn.sk/blog/1953390/vacsina-romskych-deti-sa-pocas-krizy-nevzdelavala/ 

https://www.webnoviny.sk/vskolstve/distancne-vzdelavanie-dalo-zabrat-najma-socialne-slabsim-ziakom-viac-vyuzivali-aj-sluzby-psychologa/ 

https://slovensko.hnonline.sk/2193879-koronavirus-preh-bil-rozdiely-vo-vzdelavani-tisicky-deti-zo-socialne-znevyhodneneho-prostredia-ostali-odstrihnute-od-online-vyucovania 

https://www.minedu.sk/data/att/20814.pdf 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia