Kategórie
 
 
 
 
 

PRÍPRAVU PREDŠKOLÁKOV NETREBA PODCEŇOVAŤ

Od 30. apríla do 30. mája sa na základných školách koná zápis predškolákov. Pre každého z nich tento deň predstavuje novú etapu života – celodenné hranie vystrieda učenie, spoznajú nový kolektív a zároveň aj pocit väčšej zodpovednosti. Na tento posun ich môže pripraviť predškolská príprava a rôznorodé pomôcky, ktoré potvrdzujú, že aj učenie môže byť hravé.Zápis do školy je pre každé dieťa veľkou udalosťou. To, ako dobre sa dieťa aklimatizuje do základoškolského prostredia, závisí aj od jeho predškolskej prípravy. Tej sa treba venovať už počas materskej školy, a to nielen v edukačnom prostredí, ale aj v tom domácom.

Dobrou stratégiou je rozvíjať priestorovú predstavivosť detí, učiť ich samostatnosti či základnej matematickej a čitateľskej gramotnosti.

Rozvíjanie priestorovej predstavivosti detí predškolského a mladšieho školského veku patrí k dôležitým cieľom edukačného procesu. Podľa odborníkov vyššia úroveň priestorovej predstavivosti môže viesť k lepšiemu matematickému výkonu, ale aj úspešnosti v oblastiach vedy, techniky či inžinierstva. Vďaka autokorektívnym kartičkám si predškoláci formou upevnia a precvičia získané zručnosti a vedomosti z učiva matematiky jednotlivých tematických celkov. S logickým a priestorovým myslením predškolákom tiež pomôžu Stavby z kociek.

Zabúdať netreba ani na rozvoj čitateľských kompetencií. Skvelým spôsobom je dieťaťu pravidelne čítať knihy a priebežne sa ho pýtať na udalosti deja. Pre dieťa je rovnako dôležité nadobudnúť slovnú zásobu. Každý predškolák by mal vedieť pomenovať bežné predmety a ich veľkosť, tvar či farbu. Výbornou pomôckou sú interaktívne JOGO karty, vďaka ktorým si predškoláci precvičia a rozvinú čitateľskú i matematickú gramotnosť a skultivujú jazyk.

Všetky poznatky, ktoré dieťa získa pred nástupom do základnej školy, mu značne pomôžu v ďalšom vzdelávaní a rozvoji. Predškolskú prípravu preto netreba podceňovať. Čím lepšie je dieťa pripravené, tým jednoduchšie a rýchlejšie si privykne na nové prostredie a svoju funkciu v ňom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia