Kategórie
 
 
 
 
 

Septembrová knižná polička

Kabinet matematických kuriozit profesora Stewarta, Ian Stewart, Dokořán

Väčšina z nás si september spája s koncom leta a začiatkom školy. Aj tento rok sa do školy chodiť začalo. Týmto fenoménom bude poznačená nie len septembrová polička. Dovolím si tvrdiť, že aj tie, čo budú nasledovať po nej. Veď som učiteľka a kníh, ktoré sa v kontexte školy hodia, mám neúrekom. Opustím vzorec TRI! a prejdem na zaujímavé dvojice. Tá dnešná bude mať jedného autora a aj hlavnú tému, matematiku.

 

V roku, keď moje deti začali chodiť pravidelne na plaváreň som ja začala písať pracovné zošity pre 2. stupeň ZŠ. Ukázalo sa, že plaváreň je úžasné miesto na hľadanie inšpirácií v rôznych knihách. Je tam teplo, pokoj a kľud. 60 minút od vás nikto nič nechce. Ako prvú som si na galériu nad bazénom začala nosiť knihu od Iana Stewarta, Kabinet matematických kuriozit profesora Stewarta. Ian Stewart je jedným z najznámejších žijúcich matematikov. Bol mi nesmierne sympatický tým, že aj on si vypisoval zaujímavé príklady. On začal o čosi skôr ako ja, už v 14 rokoch. Prepisoval si matematické úlohy a historky, ktoré mu pripadali zábavné. Okrem zábavnosti, druhým dôležitým aspektom bolo, že sa s takýmto typom úlohy v škole dovtedy nestretol. Takže nevytváral ďalšiu školskú zbierku, aj pre to asi v názve tie kuriozity.

Různé druhy lidí

Kolik je na světe různých druhu lidí? Odpověď zní 10: jsou to ti, kteří rozumí binárnímu zápisu, a ti, kteří mu nerozumí.

Na predchádzajúcom vtipe sa určite zasmejú tí, ktorí rozumejú zápisu čísla v dvojkovej sústave. A tí, čo tomu nerozumejú, tak sa neurazia a len si možno pomyslia, že je tam nejaká chyba, alebo ich to inšpiruje k tomu, aby si vygooglili, čo je to ten binárny zápis.

Výhodou a aj trochu nevýhodou Kabinetu je snaha pôsobiť autenticky. Jednotlivé úlohy sú radené bez nejakého konkrétneho pravidla. Ani téma, ani časť matematiky. Asi tak ako po sebe prichádzali. Výhodu vidím hlavne v tom, že sa v nej dá nezáväzne listovať a ak nás zaujme nejaký nadpis, napríklad: Procenta hra šálivá, tak sa môžeme začítať. Ako nevýhodu to môžeme vnímať vtedy, ak by sme si na zajtra chceli do školy niečo vtipné či kuriózne nájsť, vtedy takejto aktivite musíme venovať viac času.

Dajme ochutnávku. Ako som naznačila, môžeme tu nájsť zadania vhodné aj pre základnú školu. Skúsme tie percentá, tým na rozdiel od dvojkovej sústavy rozumieme väčšina.

Alfons si koupil dvě jízdní kola. Jedno prodal Elišce za 300 korun, přičemž na této transakci tratil 25 %. Druhé kolo prodal Aničce také za 300 korun, tentokrát však vydělal 25 %. Dá se usoudit, že celkově zůstal na svých? Nebo snad na svých obchodech něco vydělal? Či prodělal? A kolik?

Řešení na straně 280.

Presne takéto, približujúce sa školskej matematike zadania, boli v čase mojich plavárňových čitateľských hodiniek inšpiráciou k tomu, aby v spomínaných pracovných zošitoch vznikla rubrika Harryho Thomsona, detektíva špecializujúceho sa na matematické záhady.

Pokračovaním Kabinetu je Truhlice matematických pokladů profesora Stewarta. Na záložke obálky sa píše: Ak vás zaujal Kabinet, nesklame vás ani Truhlice. Nesklamala, určite som aj tu objavila mnoho zaujímavých námetov, musím však priznať, že našli sa aj také, ktorým som neporozumela na prvé prečítanie. Takže pre mňa sa stala Truhlica v niektorých momentoch učebnicou. Pánbohzaplať za tie riešenia :)

Které číslo je větší? eπ nebo πe? Leží překvapivě blízko sebe. Připomeňme si, že e ≈ 2,718 28 a π ≈ 3,141 59.

Odpověď najdete na straně 311.

Text: Martina Totkovičová

Foto a grafická úprava: Rebeca Tomagová

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia