Kategórie
 
 
 
 
 

UČEBNICA, KTORÁ ZMENÍ POHĽAD ŽIAKOV AJ UČITEĽOV NA SLOVENSKÝ JAZYK

Mnohí učitelia sa zhodnú na tom, že v súčasnosti je čoraz ťažšie zaujať deti a mládež učivom. Tento problém sa týka aj predmetov, ktorých znalosti aplikujeme v každodennom živote po celý náš život – napríklad slovenský jazyk. V našom vydavateľstve sme preto v rámci seminárov Slovenský jazyk inovatívne predstavili učiteľom novú pracovnú učebnicu SLOVENSKÝ JAZYK S NADHĽADOM pre 5. ročník základných škôl.

„Učebnica ma zaujala už na prvý pohľad svojím netradičným formátom a farbou obálky. Obsah, spracovanie učiva, nápadité postupy, návody, ilustrácie svedčia o veľkej profesionalite a tvorivom duchu autoriek. Pevne verím, že pre používanie tejto modernej učebnice sa rozhodne čoraz viac škôl na Slovensku, uľahčí prácu učiteľom a prinesie veľa radosti žiakom a ich rodičom,“ povedala o našej učebnici pedagogička Magda Mažgútová, ktorá prišla na seminár v Žiline. 

Cieľom tejto učebnice je byť príjemným sprievodcom žiaka na ceste nielen k nadobudnutiu potrebných vedomostí, ale najmä zručností, ktoré jazyk ako nástroj myslenia môže rozvíjať. Zároveň sme sa riadili heslom – príťažlivé pre žiakov, metodicky atraktívne pre učiteľov. Pracovná učebnica je preto dômyselne „prepracovaná, systematická a prehľadná. Obsahuje množstvo interaktívnych aktivít, ktoré nabádajú k tvorivému mysleniu, samostatnosti a zároveň rozvíjajú pozitívny vzťah detí k materinského jazyku“ – takto ju opísala učiteľka Barbara Marenčáková, ktorá učebnicu spoznala počas nášho seminára v Banskej Bystrici. 

V učebnici nájdete rôznorodé úlohy, prostredníctvom ktorých sa žiaci postupne a v zrozumiteľných názorných krokoch oboznamujú s učivom. To nie je v bežne používaných učebniciach štandardné – obvykle ponúkajú iba prehľadové tabuľky a definície, no naša pracovná učebnica zobrazuje aj proces gramatickej operácie. Vďaka tomu tak žiaci dokážu sledovať rôzne gramatické postupy a pravidlá, lepšie im porozumieť a jednoduchšie ich tak aplikovať do života.

„Po prvýkrát sa mi do rúk dostala pracovná učebnica plná nápadov, zaujímavých sekcií, inovatívnych návodov a postupov, ktoré osviežia vyučovanie slovenského jazyka od prvej po poslednú minútu každej vyučovacej hodiny, stanú sa pravou rukou a barlou každého učiteľa, ktorý sa chce vyhnúť stereotypu a pohľadu na znudené, množstvom informácií unavené tváre žiakov,“ povedala o našej učebnici pedagogička Petra Macharová, ktorá sa zúčastnila seminára v Nitre.

Skvelým bonusom je aj to, že táto publikácia spája učebnicu s pracovným zošitom v jednom. Vďaka tomu majú žiaci príležitosť vyskúšať si naučené učivo na praktických príkladoch. Učitelia zase budú môcť sledovať správnosť postupov a odpovedí prostredníctvom vydania, ktoré obsahuje riešenia a komentáre. Naša nová pracovná učebnica SLOVENSKÝ JAZYK S NADHĽADOM pre 5. ročník základných škôl tak spája metodickú prehľadnosť s atraktivitou a záujmom o náš materinský jazyk.

Od septembra sa môžu tešiť aj učitelia vyšších ročníkov základných škôl a tiež gymnázií. Učebnica pre 6. ročník a pre prímu 8-roč., gymnázií je už takmer hotová, dokončujeme ilustrácie a grafické práce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia